Consiliul Superior al Magistraturii a decis anularea ședinței extraordinare a Adunării generale a judecătorilor programată pentru data de 23 octombrie. Data convocării unei noi reuniuni va fi decisă ulterior.

Decizia a fost luată ca urmare a avizului dat de Agenția Națională de Sănătate Publică, care spune că este inoportună organizarea ședinței extraordinare a Adunării generale a judecătorilor cu participarea a 449 magistrați. La fel, mai multe instanțe de judecată au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să nu oblige judecătorii să participe la reuniune sau să găsească o locație în aer liber pentru ședință.

În cadrul discuțiilor, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au spus că trebuie făcute modificări legislative care ar permite desfășurarea Adunării și în format online. În context, a fost menționat și exemplul implementat în cadrul Adunării generale a Baroului de avocați din circumscripția Curții de Apel Chișinău, când avocații au votat pe parcursul a mai multor zile.

Menționăm că, în cadrul Adunării generale a judecătorilor, magistrații urmau să aleagă:

  • un membru permanent al Consiliului Superior al Magistraturii, din rândul judecătorilor de nivelul judecătoriilor. Funcția a fost devenit vacantă o dată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi legislative;
  • patru membri permanenți ai Colegiului pentru selecția și cariera judecătorului, organ specializat al CSM, doi din rândul judecătorilor, un reprezentant al curților de apel și un reprezentant al Curții Supreme de Justiție. În 2020 expiră mandatele de membru al Colegiului exercitate de către magistrații Nicolae Craiu și Liliana Catan, de la Curtea Supremă de Justiție, Alexandru Gheorghieș, de la Curtea de Apel Bălți și Mihail Macar, de la Judecătoria Hîncești;
  • doi membri ai Colegiului de evaluare a performanțelor judecătorilor: din rândul judecătorilor, un membru; din rândul curților de apel, un membru. Funcțiile vor deveni vacante o dată cu expirarea mandatelor de membru ale judecătorilor Nelea Budăi, de la Curtea de Apel Chișinău și Dumitru Gherasim, de la Judecătoria Bălți.