Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis convocarea ședinței extraordinare a Adunării Generale a Judecătorilor pentru data de 23 octombrie, ora 10.00. Reuniunea se va cu desfășurarea în incinta Palatului Republicii, or. Chișinău, str. Maria Cibotari, 16. Hotărârea CSM din 18 august a fost publicată, recent, pe pagina web a instituției.

În cadrul Adunării Generale a Judecătorilor din acest an, magistrații trebuie să aleagă:

  • un membru permanent al Consiliului Superior al Magistraturii, din rândul judecătorilor de nivelul judecătoriilor. Funcția a fost devenit vacantă o dată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi legislative;
  • patru membri permanenți ai Colegiului pentru selecția și cariera judecătorului, organ specializat al CSM, doi din rândul judecătorilor, un reprezentant al curților de apel și un reprezentant al Curții Supreme de Justiție. În 2020 expiră mandatele de membru al Colegiului exercitate de către magistrații Nicolae Craiu și Liliana Catan, de la Curtea Supremă de Justiție, Alexandru Gheorghieș, de la Curtea de Apel Bălți și Mihail Macar, de la Judecătoria Hîncești;
  • doi membri ai Colegiului de evaluare a performanțelor judecătorilor: din rândul judecătorilor, un membru; din rândul curților de apel, un membru. Funcțiile vor deveni vacante o dată cu expirarea mandatelor de membru ale judecătorilor Nelea Budăi, de la Curtea de Apel Chișinău și Dumitru Gherasim, de la Judecătoria Bălți.

Judecătorii care vor să-și înainteze candidaturile la unu dintre funcțiile vacante au la dispoziție o lună, din data anunțării ședinței, pentru a depune la secretariatul CSM:

  • cerere de înscriere în concurs, indicând funcția solicitată;
  • o fotografie;
  • curriculumul vitae;
  • un scurt program al viziunii de activitate în Consiliu sau în Colegiu.

Totodată, candidaturile pot fi înaintate şi în cadrul adunărilor colectivelor de judecători din instanţe. În acest sens va trebui făcut un proces-verbal care va fi semnat de preşedintele şi secretarul adunării judecătorilor instanţei. Documentul urmează să fie depus, la fel, la secretariatul CSM.