Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău pentru un mandat de patru ani. Ordinul de numire a fost semnat de președintele Republicii Moldova și publicat, astăzi, în Monitorul Oficial.

Vladislav Clima este președinte al Asociației Judecătorilor din Moldova. Acesta a fost numit în funcția de magistrat în anul 2006, la instanța din sectorul Ciocana a municipiului Chișinău. Ulterior, judecătorul a fost numit de două ori, în 2009 și 2014, în funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Ciocana. Din anul 2017, Vladislav Clima este magistrat la Curtea de Apel Chișinău.

În concursul pentru șefia instanței de apel, Vladislav Clima a concurat cu vicepreședintele Curții, Iurie Iordan.

Fucția de președinte al Curții de Apel Chișinău a devenit vacantă în vara anul 2019, după expirarea mandatului de președinte exercitat de Ion Pleșca. Atunci, Consiliul Superior al Magistraturii l-a desemnat pe Anatol Pahopol, actualul președinte interimar al CSM, să exercite interimatul funcției de președinte al instanței de apel. Acesta a condus instanța timp de o săptămână, până a plecat în concediu. Ulterior, funcția a fost preluată de magistrata Lidia Bulgac. Niciunul dintre cei doi vicepreședinți ai instanței nu au acumulat voturi suficiente pentru a fi numiți în funcția de președinte interminar al Curții de Apel Chișinău.

Recent, Lidia Bulgac și-a dat demisia din funcția de președinte interimar al Curții de Apel Chișinău și cea de magistrat.

În cadrul Curții de Apel Chișinău activează 54 de judecători, specializați în Colegiul civil, comercial, de contencios administrativ și Colegiul penal, care examinează cauzele în ordine de apel și recurs, precum și cauzele în prima instanță conform competenței date prin lege. Instanța este condusă de un președinte, care este asistat de doi vicepreședinți.