Președintele interimar al Curții de Apel Chișinău, Lidia Bulgac a decis să plece din sistem. Magistrata a depus la secretariatul Consiliului Superior al Magistraturii o cerere de demisie din funcția de judecător și din funcția de președinte interimar al instanței. Solicitarea urmează să fie examinată în următoarea ședință a Plenului CSM.

Lidia Bulgac a devenit judecător în anul 1993, la instanța din Fălești, unde a activat timp de șapte ani. În anul 2000, magistrata a fost promovată la Tribunalul Chișinău, iar trei ani mai târziu a fost reconfirmată în funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău. Lidia Bulgac a primit, în 2007, Diploma de Onoare a Consiliului Superior al Magistraturii și deține gradul întâi de calificare.

La conducerea Curții de Apel Chișinău, Lidia Bulgac a venit în vara anului trecut, după a expirat mandatului de președinte exercitat de Ion Pleșca. Atunci, Consiliul Superior al Magistraturii l-a desemnat pe Anatol Pahopol, actualul președinte interimar al CSM, să exercite interimatul funcției de președinte al instanței de apel. Acesta a condus instanța timp de o săptămână, până a plecat în concediu. Ulterior, funcția a fost preluată de magistrata Lidia Bulgac. Niciunul dintre cei doi vicepreședinți ai instanței nu au acumulat voturi suficiente pentru a fi numiți în funcția de președinte interminar al Curții de Apel Chișinău.

Recent, Anatol Pahopol a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să discute despre procedura de desemnare a președintelui interimar al Curții de Apel Chișinău. Totuși, majoritatea membrilor CSM au fost împotriva includerii unui asemenea punct în ordinea de zi.

Amintim că, Consiliul Superior al Magistraturii a desemnat, deja, un nou președinte al Curții de Apel Chișinău. Este vorba despre magistratul Vladislav Clima. Candidatura acestuia urmează să fie examinată de președintele țării, care va decide asupra oportunitatea numirii în funcție.