Soarta noului penitenciar dn Chișinău rămâne incertă. În ședința din 3 septembrie, Cabinetul de miniștri a aprobat modificări la Legea bugetului de stat pentru 2020, care prevăd inclusiv exluderea cheltuielilor prevăzute pentru aceste investiții capitale.

Mai exact, Executivul a aprobat modificări în Anexa nr.6 ”Investițiile capitale pe autorități publice centrale” din Lege, prin exluderea cheltuielilor în valoare de peste 182 milioane de lei pentru acest proiect, dintre care 157,9 milioane prevăzute din surse externe.

Precizăm că, micșorarea bugetului este făcută în contextul în care Curtea de Conturi arăta într-un raport de audit din aprilie 2019 că implementarea proiectului de reconstrucție a instituției de detenție era în întârziere cu aproximativ 54 de luni, la acel moment.

Totodată, prin modificările la Legea bugetului de stat pentru acest an, aprobate în ședința de săptămâna trecută, s-a propus și excluderea a 10 milioane de lei pentru reconstrucţia Penitenciarului nr.17, oraşul Rezina.

În schimb, potrivit modificărilor propuse, se majorează cheltuilile pentru construcția casei de arest din municipiul Bălţi – cu 4,7 milioane de lei; reconstrucția perimetrului de pază al Penitenciarului nr.7, satul Rusca, raionul Hîncești – cu 2,2 milioane de lei și se acordă 1 milion de lei pentru reconstrucția perimetrului de pază al Penitenciarului nr.10, satul Goian, municipiul Chișinău.

Pentru a intra în vigoare, modificările urmează a fi aprobate de Legislativ.