Termenul de suplinire a capitalului social al brokerilor de asigurări și/sau de reasigurări ar putea fi prelungit cu încă 12 luni. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat în Parlament.

Potrivit unor modificări legislative adoptate în anul 2018, brokerii de asigurări și/sau de reasigurări trebuie să-și suplinească treptat capitalul social astfel încât, într-un final, să ajungă la cel puțin 400.000 lei.

Prevederile au intrat în vigoare în ianuarie 2019 și stabileau, inițial, că:

  • în termen de 6 luni din data intrării în vigoare a Legii, adică în iulie 2019, brokerii vor trebui să aibă un capital social de 200.000 lei;
  • într-un an după intrarea în vigoare a noilor norme, adică în ianuarie 2020, capitalul social al acestor entități trebuie să fie de minim 300.000 lei;
  • în termen de 18 luni, adică în iulie 2020, capitalul social trebuia să fie cel puțin 400.000 lei.

Ulterior, toate termenele stabilite au fost prelungite cu jumătate de an. În noua inițiativă legislativă se propune, însă, ca:

  • pragul de 300.000 lei să fie atins la 30 de luni din data intrării în vigoare a legii, adică în luna iulie 2021;
  • pragul de 400.000 lei să fie atins la 36 de luni din data intrării în vigoare a legii, adică în ianuarie 2022.

Potrivit autorului proiectului, pentru Republica Moldova, alinierea bruscă la valorile europene în privinţa majorării capitalului social minim este dezastruoasă şi nu are argumentare economică. Aceste cerinţe nu doar limitează  accesul jucătorilor noi la piața de asigurări, dar pune sub semnul întrebării viabilitatea participanţilor profesioniști existenţi. Mulţi brokeri raportează afaceri mici şi exclusiv pe RCA astfel că nu au capacitatea şi nici moti­vaţia să-şi majoreze capitalul.

Totodată, efectul imediat al imposibilităţii de majorare a capitalului socialminim, este suspendarea activităţii brokerilor de asigurareşi/sau de reasigurare, sau chiar depunerea licenţelorşi încetarea activităţii de brokeraj, fapt care va duce la pierderea locurilor de muncă, care poate atinge cifra de peste 1.000 de angajați.