Înainte de a începe exercitarea atribuțiilor judecătorului de instrucție, magistratul va urma cursuri de formare în baza unui program special, coordonat cu Consiliul Superior al Magistraturii. Modificarea se regăsește într-un proiect elaborat de Ministerul Justiției și transmis Guvernului pentru examinare.

Documentul mai prevede că volumul de lucru al judecătorului de instrucție va fi diminuat gradual în modul reglementat de Consiliul Superior al Magistraturii. Totodată, judecătorul care în urma expirării mandatului de judecător de instrucție este reconfirmat în funcția de magistrat va avea posibilitatea să opteze pentru materia de specializare în cadrul instanței unde activează, în limita locurilor disponibile.

Autorii proiectului spun că acordarea noilor garanți vor stimula magistrații să opteze pentru exercitarea funcției de judecător de instrucție.

Amintim că Ministerul Justiției a propus modificarea procedurii de numire în funcție a judecătorilor de instrucție. Documentul a fost elaborat după ce Curtea Constituțională a stabilit că mecanismul actual nu asigură un echilibru proporțional înre independența judecătorului și administrarea justiției în mod eficient.

Astfel, conform proiectului, judecătorul de instrucție va fi numit de Consiliul Superior al Magistraturii, la propunerea președintelui instanței, pentru un mandat de cinci ani, fără posibilitatea de a exercita două mandate consecutive. Totodată, nu va mai fi posibilă selectarea și determinarea fără consimțământ și în mod repetat a aceluiași judecător pentru a exercita atribuțiile judecătorului de instrucție.