Reprezentanții mediului de business cer autorităților să asigure concurență loială pe piața serviciilor de plată. Asociația Patronală ”Camera de Comerț Americană din Moldova” (AmCham Moldova) a expediat autorităților din domeniul fiscal și bancar o scrisoare în care cer convocarea unei discuții în care să fie examinată situația din piața serviciilor de plată.

Aceștia susțin că prestatorii serviciilor de plată neînregistrați le fac concurență neloială și pe parcursul timpului, atât prestatorii serviciilor de plată, cât și Banca Națională a Moldovei au informat Serviciul Fiscal despre situațiile ce țin de desfășurarea unei activități ilegale de unele entități fără a dispune de elemente indispensabile (licență, echipament de casă și control pentru serviciile de plată prestate, înregistrat corespunzător la Serviciul Fiscal de Stat etc.). Totodată, nu au fost făcute publice careva acțiuni despre rezultatul activităților desfășurate de Serviciul Fiscal de Stat în acest sens.

Oamenii de afaceri menționează că prestatorii serviciilor de plată oficial înregistrați investesc în dezvoltarea soluțiilor software și procurarea soluțiilor de hardware, angajare de personal responsabil de conformarea la regulile regulatorului și cele de prevenire a spălării banilor, precum și alte sume impunătoare, ceea ce se reflectă direct la costurile serviciilor prestate, făcând serviciile prestate mai puțin atractive din punct de vedere financiar comparativ cu concurenții neînregistrați de pe piața financiară.

AmCham Moldova spune, de asemenea, că este necesară completarea legislației cu dreptul de eliberare a mijloacelor bănești din casierie în cazul prestării serviciilor de plată, ca urmare a faptului că art. 20 prevede eliberarea mijloacelor bănești doar pentru restituirea banilor cumpărătorilor (clienților) pentru mărfurile întoarse până la închiderea schimbului, pentru rambursarea gajului/depozitului și pentru plata câștigurilor în cazul desfășurării jocurilor de noroc (loteriilor), ceea ce pune în dificultate și practic lasă în afara reglementării eliberarea numerarului de către agenții de plată și prestatorii de plată. Luând în considerație că eliberarea numerarului pentru plata câștigurilor este indicată în HG 141/2019, considerăm că procesul de eliberare a mijloacelor bănești în cadrul serviciilor de plată nu diferă ca mecanism și schema, astfel pot fi ușor realizate de sistemele informaționale și aplicate la ECC.

Respectiv, urmează a fi operate și ajustări corespunzătoare la Regulamentul privind schimbul de date dintre echipamentele de casă și de control și SIA ”Monitorizarea electronică a vânzărilor”, prin completarea listei câmpurilor din bonurile de serviciu cu cele ce urmează și includerea acestora, corespunzător, în raportul Z.