SA ”Moldovagaz” va cere Agenției pentru Reglementare în Energetică ajustarea prețului reglementate pentru furnizarea gazelor natural. Tarifele provizorii în acest sens urmează să fie stabilite, de ANRE, până în data de 10 noiembrie. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale, condusă de prim-ministrul Natalia Gavrilița.

Totodată, Comisia a decis că noile tarife vor fi aplicate retroactiv, din data de 1 noiembrie. Conform informațiilor comunicate anterior de oficial, noul tarif ar putea fi între șase și zece lei pentru metru cub. Ministerul Muncii și Protecției Sociale urmează să pregătească setul de măsuri pentru compensarea facturilor la gaze naturale pentru unele categorii de cetățeni. La fel, până la sfârșitul lunii vor fi reezaminate preţurile reglementate pentru gazele naturale în contextul obligaţiei de serviciu public.

În același timp, s-a decis că SA ”Termoelectrica” nu va mai utiliza păcura în procesul tehnologic și va reveni la producerea energiei termice și electrice pe baza gazelor naturale. 

Chiar dacă suplimentul la contractul dintre SA ”Moldovagaz” și SAP ”Gazprom” a fost semnat, iar livrările au început să fie făcute în condițiile stabilite, Comisia a deciz să mențină starea de urgență. Amintim că pe întreg teritoriul Republicii Moldova a fost declarată stare de urgență pentru o perioadă de 30 de zile, până în data de 20 noiembrie

Pe durata stării de urgenţă, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică nu va elibera licenţe pentru furnizarea gazelor naturale şi nu va aplica sancţiuni operatorilor de transport de gaze naturale.