”Moldovagaz” insistă că prețul gazelor naturale ar putea crește pentru consumatorii finali cu 35 la sută. Șeful Serviciului relații publice al SA ”Moldovagaz”, Alexandr Barbov, susține că negocierile cu ”Gazprom” sunt la etapa finală, iar în timpul apropiat contractul existent va fi prelungit. 

Potrivit lui Alexandr Barbov, în procesul de negocieri sunt implicați reprezentanții ai SA ”Moldovagaz”, precum și ai Ministerului Economiei și Infrastructurii. Acesta a precizat că Executivul s-a implicat recent în proces. 

În ceea ce privește stabirea prețului, acesta a precizat că se face în baza unei formule. ”În cazul contractului cu ”Gazprom” conjunctura pieței europene de tip spot se aplică doar pentru perioada caldă a anului, când cuantumul consumului reprezintă 15% din volumul anual. Însă pentru perioadă rece și sezonul de încălzire prețul de achiziție trimestrial este corelat cu costul coșului produselor petroliere și, respectiv, nu depinde de fluctuațiile bursiere de tip spot”, a menționat Alexandr Barbov. 

Mai mult, imediat după ce ANRE va publica noua Metodologie de calculare, aprobare și aplicare a prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale, SA ”Moldovagaz” va înainta regulatorului un demers în privința ajustării tarifului mediu pentru consumatorii finali în proporție de cca 35%, a menționat Barbov. Acesta a mai precizat că data de când va fi aplicat noul preț se va cunoaște după finalizarea negocierilor.