Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale susține că pentru pacienții diagnosticați cu COVID-19, statul acoperă integral cheltuielile pentru tratamentul acestei maladii, indiferent de statutul pacientului (asigurat/neasigurat). Declarația a fost expusă în contextul mai multor adresări din partea pacienților privind suportarea cheltuielilor financiare pentru procurarea medicamentelor în tratamentul COVID-19, în cadrul instituțiilor spitalicești.

Totodată, instituția a informat că toate sesizările din partea pacienților privind cheltuielile suplimentare pentru tratament vor fi examinate în comisie, cu implicarea reprezentanților Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Potrivit ministerului, medicamentele destinate tratamentului COVID-19 și tratamentului de recuperare, conform schemelor de tratament, au fost incluse în lista medicamentelor compensate, pe o perioadă provizorie până la scăderea ratei de incidență a cazurilor de COVID-19 în Republica Moldova și se prescriu inclusiv pentru persoanele neasigurate.

Amintim că, anterior, Avocatul Poporului a semnalat faptul că persoanelor care se tratează la domiciliu de Sars-COV-2 li se încalcă dreptul la viață și sănătate, deoarece nu beneficiază de asistența necesară din partea autorităților de resort. Ombudsman-ul a propus atunci includerea medicamentelor indicate în tratamentul la domiciliu a diferitor forme ale infecției Covid-19, precum și a celor necesare pentru reabilitarea post-Covid în Lista medicamentelor compensate din Programul Unic al Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală.