Medierea judiciară nu mai este obligatorie. În cadrul ședinței plenare de astăzi, deputații au adoptat, în lectura a doua, modificarea Codului de procedură civilă al Republicii Moldova.

Potrivit Direcției generală comunicare și relații publice a Parlamentului, documentul prevede excluderea obligativității instituției medierii judiciare. Autorii susțin că modificările au scopul de a elimina blocajele procesuale ce țin de îngreunarea și tergiversarea proceselor, cauzate de ineficiența metodei de soluționare prealabilă a litigiilor.

Astfel, procedurile de mediere judiciară neîncheiate la data intrării în vigoare a legii continuă și se finalizează conform prevederilor legii de până la intrarea în vigoare a normelor noi.

O parte sau ambele părți pot solicita încetarea imediată a procedurii de mediere judiciară. În acest caz, instanța de judecată emite o încheiere nesusceptibilă de atac cu privire la încetarea procedurii de mediere judiciară și transmite dosarul pentru repartizare aleatorie unui alt judecător sau, după caz, unui alt complet de judecată.

Instanța de judecată este obligată să informeze părțile despre dreptul de a solicita încetarea imediată a procedurii de mediere judiciară.

Conform datelor statistice, în perioada anilor 2018 – 2021, din numărul total de 43.487 de procese de mediere judiciară, doar 2,6 la sută s-au finalizat prin încheierea unei tranzacții.

Proiectul de lege a fost adoptat cu votul a 56 de deputați.