Mai multe motive pentru ca mașinile să fie ridicate și duse la parcarea Poliției. Potrivit unui proiect de hotărâre a Guvernului, mijlocul de transport va putea fi adus la parcarea specială sau la subdiviziunea specializată ori teritorială a Poliţiei, cea mai apropiată de locul constatării contravenţiei în cazul în care:

  • conducătorul a fost înlăturat de la conducere, mijlocul de transport este reţinut şi nu poate fi predat proprietarului, posesorului sau reprezentantului lor;
  • staţionarea acestuia poate genera un pericol iminent pentru interesul public;
  • acesta a fost lăsat într-un loc interzis pentru parcare;
  • este necesară identificarea proprietarului (posesorului) mijlocului de transport utilizat sau destinat pentru săvârşirea contravenţiei.

În prezent, Regulamentul privind modul de ridicare, transportare, depozitare şi restituire a mijloacelor de transport în procesul de constatare a contravenţiilor prevede că mijlocul de transport poate fi adus la parcarea specială sau la subdiviziunea specializată ori teritorială a Poliţiei în cazul în care conducătorul auto a fost înlăturat de la conducere sau staţionarea mijlocului de transport poate genera un pericol iminent pentru interesul public.

Amintim că, autoritățile intenționează să ofere companiilor private dreptul de a presta servicii de evacuare a mașinilor. Mai exact, se dorește excluderea Întreprinderii de Stat ”Servicii Pază a Ministerului Afacerilor Interne” ca unica autoritate cu drept de a presta servicii de ridicare, transportare, depozitare.