Pe parcursul pandemiei COVID-19, băncile comerciale din Republica Moldova au amânați plății la creditele contracte de persoanele fizice și juridice în sumă totală de circa șapte milioane lei. Informația a fost publicată de Banca Națională a Moldovei.

Potrivit guvernatorului, în condițiile dificile de criză cauzate de pandemie, băncile au fost receptive și au oferit posibilitatea de amânare a plăților atât persoanelor juridice, cât și persoanelor fizice.

Din partea persoanelor juridice au fost recepționate 1.009 de solicitări de amânare a plăților la credite cu un sold de 5,25 milioane lei sau 20% din portofoliul de credite al persoanelor juridice pe sector. Dintre aceste solicitări, 891 (sau 88%) au fost aprobate, soldul acestora fiind de 4,81 milioane lei. Totodată, ponderea soldului creditelor aprobate reprezintă 18% din portofoliul de credite al persoanelor juridice pe sector.

De asemenea, 21.625 persoane fizice au solicitat amânarea plăților la creditele contractate. Aceasta înseamnă circa 2,27 milioane lei sau 15,5 la sută din portofoliul de credite al persoanelor fizice. Băncile au acceptat solicitările în proporție de 98%, cu un sold de 2,19 milioane lei.