Acordarea repetată a unor stimulente fiscale sub forma anulării majorării de întârziere și a amenzilor restante într-un interval de timp relativ scurt de la ultima amnistie fiscală ar putea crea premise pentru contribuabilii ce se eschivează intenționat de la achitarea în termen a plăților la buget. Opinia este expusă de Guvern la o inițiativă legislativă ce prevede anularea penalităților și sancțiunilor financiare (amenzilor) la toate tipurile de impozite și taxe, a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii, la alte obligații de plată stabilite de Codul fiscal și de legile privind punerea în aplicare a legii fiscale.

Executivul e de părere că amnistia va încuraja și predispune alți contribuabili la acumularea restanțelor în contextul anulării acestora în cadrul amnistiilor fiscale în viitor. Prin urmare, aceasta va genera acumularea noilor datorii istorice, care vor afecta rata de achitare benevolă a obligațiilor fiscal.

Contribuabilii au beneficiat de facilități/stimulări fiscale prin anularea majorării de întârziere și a amenzilor în anul 2007 și 2018. Ultima amnistie fiscală a fost realizată în temeiul Legii privind declararea voluntară și stimularea fiscală. Măsura a anulat majorări de întârziere și amenzi neachitate în sumă totală de 194,1 milioane lei.

În avizul Cabinetului de miniștri se mai menționează că în contextul pandemiei de COVID-19, pe parcursul anilor 2020-2022, au fost aplicate acțiuni de sprijinire a antreprenorilor, oferindu-le oportunități de a-și continua activitatea și de a-și susține angajații, precum și de diminuare a impactului pandemiei. Măsurile de susținere a mediului de afaceri au fost orientate nemijlocit spre stimularea activității economice.

Avizul complet poate fi accesat aici