”Hotărârea Băncii Naționale a Moldovei (BNM) în privința FinComBank S.A. nu influenţează stabilitatea financiară şi performanţele băncii”. Este reacția băncii la decizia Comitetului Executiv al BNM care stabilește faptul că un grup de acționari acționează concertat în raport cu ”Banca de Finanţe şi Comerţ” S.A.

Într-un comunicat de presă, reprezentanții băncii susțin că FinComBank S.A. este bine capitalizată, solvabilă și stabilă. În totalul activelor sectorului bancar din Republica Moldova, ”Banca de Finanţe şi Comerţ” S.A. reprezintă o cotă de 3,7%, în totalul portofoliului de credite - 4.4%, cota creditelor neperformante la total portofoliu 5,88% (pe sistem 13,37%, locul 3), iar rentabilitatea capitalului este de 11,39% (locul 5 pe sistem). În total pe teritoriul țării sunt active 93 de subdiviziuni ale FinComBank (locul 3 pe sistem).

Amintim că, BNM a suspendat drepturile unor acționari de la ”Banca de Finanţe şi Comerţ” S.A. și BC ”ENERGBANK” S.A. pentru activitate concertată și i-a obligat să-și vândă acțunile.

În cazul Băncii de Finanţe şi Comerţ, BNM a constatat că un grup de acționari acționează concertat în raport cu instituția. Aceștia au achiziționat și posedă o deținere calificată (cotă substanțială) în capitalul social al băncii, în mărime de 36,15%, fără permisiunea prealabilă scrisă a Băncii Naționale. Prin aceste acțiuni, acționarii au încălcat prevederile Legii privind activitatea băncilor. Drept urmare, BNM a suspendat exercițiul unor drepturi ale acestor acționari, și anume: de vot, de convocare și desfășurare a adunării generale a acționarilor, de a introduce chestiuni în ordinea de zi, de a propune candidați pentru membrii consiliului societății, ai organului executiv și de a primi dividende.

Bizlaw a scris mai multe materiale despre tranzacțiile cu acțiunile băncii. Printre cumpărători se numără ”Continent” SRL, dealerul Toyota în Moldova și Oleg Voronin, fiul fostului președinte al Moldovei, Vladimir Voronin. În urma deciziei BNM, acționarii vizați trebuie să înstrăineze acțiunile deținute în capitalul social al ”Banca de Finanţe şi Comerţ” S.A.

Anterior, Oleg Voronin a obținut aprobarea prealabilă a Băncii Naționale a Moldovei de a-și majora deținerea calificată în capitalul social al Fincombank până la 50%. Până la decizia BNM, acesta deținea oficial 12,47% din acțiunile FinComBank.