Munca de acasă a devenit o normă pentru avocații din Republica Moldova. Unii spun că chiar dacă nu merg la birou se descurcă destul de bine. Am discutat cu mai mulți apărători despre modul în care lucrează pe timp de pandemie și iată ce ne-au răspuns:

Oleg Efrim, Managing Partner la EFRIM ROŞCA Asociații:

Lucrăm în regim deplin. Începând cu 13 martie toată lumea de la ERA muncește de la distanță. La birou vine cine are nevoie și doar ca excepție.

Roger Gladei, Managing Partner la Gladei & Partners:

Fără schimbări revoluționare. Majoritatea colegilor lucrează de acasă. De fapt nu este ceva nou, am avut asta dintotdeauna. Datorită specificului activității (în fond, lucrăm cu actele), putem lucra la distanță, ceea ce ne lipsește este mai mult comunicarea față-n-față la birou, ne face plăcere, suntem o echipă tânără și frumoasă. 

Andrei Bivol, avocat, Director de Proiecte FIDES:

Lucrez mai mult de acasă. Mi-am amenajat un birou de lucru acasă cu toate cele necesare așa încât să pot face de acasă orice făceam anterior la birou. Suplimentar, comunic mult mai des prin sisteme de video-conferință. Am impresia că după ce trece pandemia mulți dintre noi ne vom face video-bloggeri. Marea majoritate a cauzelor judiciare a fost suspendate până la ridicarea stării de urgență, prin urmare mantiile nu sunt la ordinea zilei.

Viorel Berliba, Biroul asociat de avocați ”Berliba, Ungurean și Partenerii”:

În această perioadă activitatea, cu mici excepții, se desfășoară la distanță. În particular, se realizează activitatea de elaborare a actelor necesare referitor la cauzele pe care le are în gestiune BUNPartener (Biroul asociat de avocați ”Berliba, Ungurean și Partenerii”).

Vlad Roșca, Partner la EFRIM ROŞCA Asociații:

De acasă, la distanță.

Vadim Vieru, avocat:

Activez de acasă. Mă deplasez la oficiu, procuratură, etc. doar în cazuri în care nu suferă amânare, așa cum este prescris prin deciziile CSE.

Elena Garaz, Cabinetul Avocatei ”Elena Garaz”:

Lucrez la domiciliu și ofer consultanță juridică online. Litigarea e pe stand by deocamdata, nu am dosare din categoria celor foarte urgente (de ex. aplicarea măsurilor preventive) și dosarele care le am în gestiune se amână pentru vremuri mai prielnice pentru actul de justiție. Sper totuși că unele proceduri în arbitraj să aibă loc online, sunt în asteptarea opiniilor participanților la aceste procese.  

Vladislav Gribincea, avocat, președintele Centrului de Resurse Juridice:

Pandemia practic nu mi-a afectat activitatea profesională. Lucrez pe alocuri chiar mai mult decât anterior în mare parte, deoarece coordonarea activitaților prin corespondența scrisă e mai anevoioasă.