Inspectoratul Național pentru Protecția Datelor din Lituania a efectuat recent o investigație asupra prelucrării datelor biometrice cu caracter personal într-un club sportiv. Drept urmare, operatorul VS FITNESS UAB a fost sancționat contravențional cu amendă de 20.000 euro.

Amenda a fost aplicată pentru prelucrarea datelor biometrice fără consimțământul persoanelor vizate și nerespectarea altor cerințe privind consimțământul valabil, punerea în aplicare necorespunzătoare a dreptului persoanelor vizate de a fi informate cu privire la prelucrarea datelor; de asemenea, s-a stabilit că societatea nu a efectuat o evaluare a impactului prelucrării datelor asupra protecției datelor și nu a reușit să țină evidența activităților.

După efectuarea anchetei, Autoritatea a stabilit că consimțământul de prelucrare a modelelor de amprente oferite de clienți nu este voluntar și nu îndeplinește alte cerințe pentru consimțământul valabil; prin urmare, aceasta a decis că societatea prelucrează ilegal codurile binare ale amprentelor digitale ale clienților.

Totodată, Autoritatea a stabilit că operatorul a procesat ilegal și amprentele angajaților.

Sursa: juridice.ro