Legea privind activitatea băncilor ar putea conține cerințe noi privind costul total al creditului. Un grup de deputați a elaborat un proiect care prevede că, costul total al creditului trebuie să fie rezonabil, să respecte cerințele practicii comerciale corecte și să nu denatureze echilibrul dintre beneficiarul creditului și bancă.

Se va considera că costul total al unui credit nu respectă cerințele prevăzute dacă la momentul încheierii, modificării sau reînnoirii contractului de credit:

  • rata dobânzii de credit specificată în contractul de credit este mai mare de 50%, iar toate celelalte cheltuieli (comisioane, taxe, penalități, dobânzi de întârziere și orice alt tip de plată) care sunt incluse în costul total al creditului, cu excepția dobânzii, pe o zi de credit sunt mai mare decât 0,04 procente din suma totală a creditului;
  • costul total (inclusiv dobânzi, comisioane, penalități, dobânzi de întârziere și orice alt tip de plată) al creditului, așa cum este definit în Legea nr. 202/2013 privind contractele de credit pentru consumatori, este mai mare decât valoarea totală a creditului.

Instanța de judecată poate reduce costul total al creditului după aprecierea naturii relației contractuale dintre părți, a valorii obligației, a costurilor băncii, a circumstanțelor încheierii contractului de credit și a altor circumstanțe relevante.

Aceeași inițiativă prevede că dobânzile, penalitățile și orice alte comisioane de întârziere la plată nu vor fi percepute de la beneficiarul creditului în cazul în care banca, fără vina beneficiarului creditului, a evaluat incorect bonitatea beneficiarului creditului.