Începând cu 1 ianuarie, trei sedii ale Judecătoriei Chișinău și-au schimbat specializarea. Modificarea a influențat, inclusiv, numărul de judecătorii care activează în cadrul acestor sedii. Este vorba despre Buiucani, Ciocana și Rîșcani. Decizia a fost luată de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, ca urmare a unui demers semnat de președintele interimar al Judecătoriei Chișinău, Vitalie Stratan.

Astfel, noile specializări sunt:

  • sediul Buiucani, în materie penală și în materie contravențională. Până acum se examinau doar dosarele în materie penală;
  • sediul Ciocana, în materie ce ține de activitatea judecătorului de instrucție. Până la sfârșitul anului trecut, judecătorii de la acest sediu erau specializați în materie de instrucție și contravențională;
  • sediul Rîșcani, în materie de contencios administrativ și în materie contravențională. Anterior, sediul Rîșcani al Judecătorie Chișinău era specializat în examinarea dosarelor de contencios administrativ.

Totodată, a fost modificată și componența nominală a judecătorilor care activează la aceste sedii. Astfel, sediul Buiucani va avea 47 judecători, în loc de 37 cum era până acum, iar sediul Ciocana, 14, cu nouă unități mai puțin.

Conform decizie CSM, magistrații împuterniciți în materie de judecător de instrucție sunt: Igor Bațalai, Elisaveta Buzu, Sergiu Ciobanu, Veniamin Chihai, Constantin Damaschin, Roman Mazureț, Veaceslav Martânenco, Serghei Papuha, Alina Gorceac și Victor Rațoi.

Totodată, judecătorii Grigore Manoli și Ghenadie Pavliuc, de la sediul Ciocana au fost repartizați la sediul Centru al Judecătoriei Chișinău. Judecătorii Dorin Munteanu, Sergiu Bularu, Nicolae Corcea și Elena Costiuc, de la sediul Ciocana au fost transferați la sediul Buiucani al Judecătoriei Chișinău pentru examinarea dosarelor în materie penală și contravențională.