Afacerile dezvoltate pe loturi de pământ de lângă casă nu pot fi înregistrate ca gospodării țărănești. Acesta formă de activitate o pot obține doar afacerile ce sunt organizate pe terenuri agricole din extravilan.

Antreprenorii consideră, însă, că această prevedere este lipsită de sens și îi împiedică să-și deschidă o afacere mică, cum ar fi de exemplu creșterea florilor. Subiectul a fost discutat pe platforma Consiliul Economic de pe lângă prim-ministru, cu participarea reprezentanților mai multor autorități publice. Potrivit unui comunicat de presă publicat, Ministerului Economiei și Infrastructurii, dar și Serviciului Fiscal de Stat susțin poziția antreprenorilor.

Totuși, oficialii de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului sunt mai reticenți la acest subiect. Acestia consideră că odată cu permiterea înregistrării gospodăriilor țărănești pe loturile de lângă casă apare riscul creării fermelor de animale, serelor în intravilan. Aceasta va provoca deșeuri animale și folosirea substanțelor chimice în imediata apropierea a locuitorilor urbei.

Participanții la ședință au fost de acord că trebuie elaborată o analiză a impactului de reglementare pe marginea acestui subiect. Aceasta va echilibra riscurile în selectarea soluțiilor de eliminare a constrângerilor pentru antreprenori.