Magistratul Vladislav Clima a demisionat, astăzi, din funcția de președinte al Asociației Judecătorilor din Republica Moldova. Anunțul a fost făcut pe pagina Asociației.

Vladislav Clima a venit la conducerea Asociației Judecătorilor din Republica Moldova în luna mai 2019, fiind votat în unanimitate la Congresul membrilor. Acesta a preluat mandatul de la fostul judecător Ion Druță. Preşedintele Asociaţiei Judecătorilor din Republica Moldova este ales pe un termen de patru ani și poate deţine această funcţie pe durata a două mandate consecutive.

După ce a demisionat, magistratul Vladislav Clima a mulțumit membrilor Asociației Judecătorilor din Republica Moldova pentru efortul comun în consolidarea sistemului judecătoresc și a actului justiției. Totodată, acesta i-a îndemnat să continue această muncă și activitate extrem de importantă pentru apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

”În calitate de judecător și de cetățean al Republicii Moldova, am promovat integritatea și corectitudinea sistemului judecătoresc, care trebuie în mod obligatoriu să se bazeze exclusiv pe lege. Aceleași valori le-am promovat și din funcția de Președinte al Asociației Judecătorilor din Republica Moldova.

Fără o justiție independentă nu poate exista nici democrație, nici stat de drept, nici garantarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor. În mecanismul statal de apărare a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, buna funcționare și organizare a autorităților judecătorești, constituie un factor de primă importanță.

Aceste deziderate de independență a autorității judecătorești, de rând cu valorificarea încrederii societății în justiție, continuă a fi și principalele valori ale judecătorilor.

Cu toate acestea, spre regret, atacurile la care a fost supus sistemul judecătoresc în ultimii ani, au rezultat cu diminuarea încrederii și distorsionarea percepției societății”, se spune în mesajul semnat de Vladislav Clima.