Blocuri vechi

Exact ca și anii precedenți, locuințele secundare se confruntă cu o scădere de 8-10% din preț. Acest lucru se datorează cererii mari pentru blocurile locative noi. În acest moment, costul unui apartament din blocurile vechi (din anii 60) variază între 27 și 32 de mii de euro, în timp ce apartamentele anilor ‘80 se vând cu prețul de 35-36 de mii de euro.

Blocurile locative noi

Accesibilitatea creditelor ipotecare a oferit posibilitatea unui număr mult mai mare de populație să-și procure locuințe. Dacă acum 5 ani băncile ofereau credite cu o rată a dobânzii de 12-14%, atunci la sfârșitul anului 2019, băncile au început să emită împrumuturi cu 6-9%. De asemenea, programul social Prima Casă a generat o creștere de tranzacții imobiliare. În consecință, pentru prima dată după o perioadă de 11 ani de stagnare, s-a înregistrat o revigorare a pieței imobiliare și anume o creștere a prețurilor la apartamentele din blocuri noi cu aproximativ 6-10%.

Prețurile la locuințe în blocuri noi în funcție de sectoare:

  • Buiucani - 580 euro
  • Râșcani – 610 euro
  • Botanica – 620 euro
  • Centru - 700 euro
  • Ciocana - 620 euro

Imobile comerciale

Cererea pentru spațiile comerciale a crescut în ultimul an. Și asta datorită rețelelor mari din Moldova care și-au diversificat magazinele pe sectoare. Ținta comercianților sunt primele linii ale arterelor mari de pe sectoare, așa cum este str. Mircea cel Bătrân din sectorul Ciocana, bulevardul Dacia la Botanica și Bulevardul Moscova în sectorul Râșcani. Prețurile pentru aceste spații comerciale au crescut cu 15%.

Prognozele pentru 2020

Apartamente în blocuri vechi 

În 2020 prețurile pentru apartamentele secundare vor fi în continuă scădere, asta, bineînțeles, din cauza creșterii cererii pentru locuințele din blocurile noi. Se așteaptă o scădere cu aproximativ 8-10%.

Apartamentele în blocuri noi

Prețurile la apartamentele din blocurile noi vor continua să crească în noul an pe fondul scăderii numărului de autorizații de construcție oferite de autorități, dar și a condițiilor avantajoase pentru împrumuturile ipotecare. Se așteaptă o creștere de 8-10% a prețurilor. În complexele date deja în exploatare costurile se vor mări cu aproximativ 10-15%.

Spații comerciale

Conform prognozelor preliminare,  ca urmare a creșterii cererii pentru spațiile comerciale pentru nișa de business, așa cum sunt magazinele alimentare, farmaciile și băncile, prețul va crește cu 20%.

Terenuri

În 2020 se așteaptă o creștere cu 20% și a prețurilor terenurilor destinate construcțiilor. Unul din motive îl constituie numărul mic de astfel de terenuri. În plus, o astfel de modificare drastică a prețurilor este cauzată și de programele de barter  care oferă posibilitatea de a schimba terenurile pe apartamente în blocuri noi construite, ceea ce crește cu mult valoarea lor.

P.