La începutul anului 2018, Curțile de Apel din Republica Moldova și-au luat angajamentul de a-și spori performanța. Pentru aceasta, Curțile de Apel au adoptat Cadrul Internațional de Excelență Judecătorească (CIEJ), prevederile căruia sunt implementate în multe țări. Odată cu implementarea CIEJ, susținută de Programul USAID pentru Justiție Transparentă, Curțile de Apel din Republica Moldova urmează să devină mai eficiente, confortabile și prietenoase atât pentru proprii angajați, cât și pentru justițiabili. Ce s-a schimbat în urma implementării CIEJ și ce schimbări s-au produs, în mod particular, la Curtea de Apel Chișinău, aflați din interviul cu șefa Secretariatului Curții de Apel Chișinău, Lilia Balan, pentru justitietransparenta.md.

Î: Dna. Balan, în opinia dvs., cum administrarea eficientă a instanțelor judecătorești influențează calitatea înfăptuirii justiției?

Lilia Balan: Trebuie să pornim de la faptul că o calitate a justiției nu înseamnă doar calitatea produsului de bază a activității instanțelor judecătorești, adică calitatea actului judecătoresc. Noi trăim timpuri în care este absolut necesar să investim și în alte aspecte ale calității justiției și aici avem nevoie de o nouă abordare a proceselor conducerii și gestionării unei instanțe. O administrare eficientă a instanței nu doar ține cont de necesitățile personalului instanței și a judecătorilor, creează condiții bune de muncă, face ca atmosfera de lucru în instanță să fie una plăcută, investește în tehnologiile informaționale, dar și răspunde așteptărilor justițiabililor, astfel încât litigiile acestora să fie soluționate într-un timp util și calitativ, ca nivelul de acces la justiție să fie unul înalt. Înaltă trebuie să fie și încrederea persoanelor în justiție. Noi trebuie să învățăm să ținem cont de nevoile justițiabililor, participanților la procese, în procesele noastre interne de activitate. Astfel încât să avem o cooperare pentru a examina cazurile (cauzele) eficient.

Dacă vorbim despre Cadrul Internațional de Excelență Judecătorească, el este exact cel care ne vine în ajutor, mai bine zis, ne-a venit în ajutor pe parcursul anului 2018. Noi am fost desemnați drept instanță-pilot și acest Cadru a venit cu un ghid privind implementarea bunelor practici de excelență judecătorească în Republica Moldova – ghid care a fost elaborat ca urmare a pilotării ghidate de dl. Pim Albers, consultant internațional în cadrul Programului pentru Justiție Transparentă, în anul 2015 în trei instanțe-pilot. Dl Albers a identificat care sunt acele domenii ce necesită îmbunătățire și cum se identifică ele ca să avem o calitate mai înaltă a justiției.

Î: Ați identificat ce domenii necesită să fie îmbunătățite anume la Curtea de Apel Chișinău și cum va ajutat Cadrul Internațional de Excelență Judecătorească?

Lilia Balan: Anume Cadrul Internațional de Excelență Judecătorească ne-a ajutat să identificăm aceste domenii. Curtea de Apel Chișinău este o instanță care este mereu deschisă spre performanțe și inovare. Însă, din cauza multor idei sau a sarcinilor mari de lucru nu ne încadrăm în anumite criterii temporali. În cadrul acestui proiect, dl Albers ne-a învățat cum să depistăm carențele, adică domeniile care necesită îmbunătățire, dacă e să vorbim în termenii ghidului elaborat de dumnealui, și cum să stabilim obiective în baza datelor colectate prin sondaje de la colaboratorii instanței, și concomitent, de la justițiabili. După ce aceste date au fost colectate, noi am analizat rezultatele și am depistat acele domenii care necesită să fie revizuite sau îmbunătățite. Acest lucru noi l-am făcut atât sub egida dlui Albers, cât și sub supravegherea continuă a consultantului național dlui Ruslan Grebencea și sper că acest lucru ne-a reușit.

Î: În opinia dvs. de ce unele cauze sunt examinate mai mult timp în instanță, adică peste 12 luni?

Lilia Balan: Deși este un subiect care este mereu în discuție în Curtea de Apel Chișinău și la volantele (ședințele-fulger) organizate de vicepreședinți de Curți, în cadrul Colegiului civil și penal, oricum, în cadrul proiectului (CIEJ), și anume la domeniul „Procedurile și procesele instanței” noi ne-am propus să vedem care este motivul, cât de multe cauze sunt. O astfel de evidență are loc, iar grupul de lucru desemnat pentru acest subiect a depistat cauzele (dosarele) care sunt în procedură de mai mult de șase sau 12 luni și le-au analizat ca să vedem care este, totuși, motivul (de tergiversare). Vreau să vă spun că nu au fost depistate chiar atât de multe dosare de acest tip. Durata mare (de examinare) se datorează respectării de către instanță a drepturilor procesuale participanților la procese. Oricum, termenul de examinare este unul rezonabil, în opinia Curții.

Citiți mai mult pe justitietransparenta.md.