Valoarea alocației de stat pentru copii cu cetățenie română urmează să se dubleze, potrivit unui proiect de act normativ votat de deputații români la 18 decembrie.

În esență, proiectul prevede majorarea valorii indemnizației pentru copii de la 150 de lei, cât este în prezent, la 300 de lei. Totuși, pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie promulgat de președintele român, Klaus Iohannis, și publicat în Monitorul Oficial.

Astfel, după cum prevede proiectul legislativ, valoarea alocațiilor de stat pentru copii se va majora de la 150 de lei, suma pe care o primesc copiii în prezent, la 300 de lei. Această valoare ar urma să fie primită pentru copiii cu vârsta cuprinsă între doi și 18 ani.

Pentru copiii de până la doi ani, propunerea legislativă stabilește majorarea valorii indemnizațiilor de la 300 la 600 de lei. În cazul copiilor cu dizabilități, această alocație (600 de lei) se va plăti până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Pe de altă parte, luna trecută a fost oficializat un act normativ ce stabilește că, începând cu 1 ianuarie 2020, alocațiile copiilor se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei. Inflația ce va fi luată în calcul este cea publicată de Institutul Național de Statistică din România.

Asta înseamnă că, după dublarea valorii alocațiilor, copiii de peste doi ani ar trebui să primească mai mult de 300 de lei, deoarece la această valoare s-ar adăuga, de anul viitor, și rata medie a inflației.

Potrivit legislației române, alocația de stat pentru copii este acordată de statul român în fiecare lună tuturor copiilor, fără discriminare, ca o formă de ocrotire. Alocația se acordă copiilor până la vârsta de 18 ani, dar dacă la împlinirea acestei vârste ei urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, tinerii primesc în continuare alocația, până la terminarea cursurilor.

Alocaţia de stat se acordă şi copiilor cetăţenilor străini şi ai persoanelor fără cetăţenie, care sunt rezidenţi în România, dacă aceştia locuiesc cu părinţii.

Sursa: avocatnet.ro