Avocații stagiari își pot continua activitatea până la organizarea examenelor de calificare. Un proiect de lege care permite acest lucru a fost publicat în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare în data de 31 iulie.

Noile reglementări spun că avocaților stagiari a căror durată a stagiului profesional a expirat și pentru care Uniunea Avocaților nu a putut organiza examenul de calificare din cauza pandemiei COVID-19 li se prelungește de drept durata stagiului profesional până la organizarea examenului de calificare.

Totodată, Consiliul Uniunii Avocaților va putea, pe viitor, în situații excepționale să prelungească durata stagiului profesional.

Potrivit unei decizii a Comisiei pentru situații excepționale, de la începutul lunii mai, calitatea de avocat stagiar a fost prelungită pe perioada stării de urgență și pentru o perioadă egală cu durata stării de urgență. Această perioadă a expirat în data de 14 iulie. Prin urmare, persoanele care au finalizat stagiul profesional, urmează să susțină examenul de calificare în profesia de avocat pentru a putea continua activitatea sa profesională.

Totuși, Uniunea Avocaților din Moldova spune că este imposibil de a organiza examenul de calificare în profesia de avocat a candidaților care sunt eligibili, din cauza răspândirii pe teritoriului Republicii Moldova a virusului de tip nou COVID-19, care împiedică alegerea membrilor Comisiei de licențiere în profesia de avocat.

În situația creată, autorul proiectului spune că peste 100 de persoane care urmau să susțină examenul de calificare în primăvara anului 2020, riscau să fie în imposibilitate de a accede în profesia de avocat pe un termen nedeterminat.