În trimestrul I al anului 2021, volumul veniturilor provenite din activitățile desfășurate în sectorul comunicațiilor electronice (telefonie mobilă și fixă, Internet mobil și fix, transmisie și retransmisie a programelor audiovizuale și alte activități în domeniul comunicațiilor electronice) s-a diminuat, față de perioada similară a anului precedent, cu 1,3% și a totalizat 1,44 miliarde lei. În cifre absolute, micșorarea înregistrată a fost de peste 96 milioane lei față de sfârșitul anului 2020 sau peste 18 milioane lei față de luna martie 2020. Datele au fost publicate de Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI).

Potrivit autorității, diminuarea a fost determinată de scăderea veniturilor realizate din vânzarea serviciilor de telefonie fixă și telefonie mobilă. Vânzările pe piața serviciilor de telefonie fixă au scăzut cu 8,8% și au alcătuit 88,7 milioane lei, iar cele obținute pe piața serviciilor de telefonie mobilă s-au micșorat cu 7% și au totalizat 693,3 milioane lei.

Totodată, veniturile realizate din vânzarea serviciilor de Internet mobil, Internet fix, servicii de televiziune furnizate contra plată și veniturile din alte activități în domeniul comunicațiilor electronice au crescut în perioada respectivă. Astfel, veniturile obținute din vânzarea serviciilor de Internet mobil au crescut cu 1,8%, și au totalizat 304 milioane lei, cele realizate din vânzarea serviciilor de Internet fix s-au majorat cu 6,7%, și au constituit 364,2 milioane lei, cele provenite din vânzarea serviciilor de televiziune furnizate contra plată au sporit cu 3,1% și au alcătuit 47 milioane lei, iar veniturile obținute din alte activități realizate în domeniul comunicațiilor electronice au crescut cu 15,4% și au totalizat 171,3 milioane lei.

Cele mai mare venit mediu lunar per utilizator (ARPU) a fost înregistrat pe piața serviciilor de acces la Internet fix – de 167,9 lei, în scădere cu 0,5% față de perioada similară a anului trecut. Valoarea acestui indicator pe piața serviciului de Internet mobil dedicat a fost de 94,3 lei, în creștere cu 7,7%, pe piața serviciilor telefonie mobilă de 67,4 lei (-3,3%), pe piața serviciului de televiziune contra plată a fost de 43,3 lei (-2,8%), iar pe piața de telefonie fixă a constituit 28,9 lei lei (-4,8%).