Comisia Europeană a acuzat compania americană Amazon că a abuzat ilegal de poziția sa dominantă pe piețele online din Germania și din Franța, cele mai mari piețe ale sale din Uniunea Europeană, scrie libertatea.ro

Comisia a demarat o anchetă pentru practici anticoncurențiale care vizează platforma Amazon, pe fondul suspiciunilor că aceasta acordă un tratament preferențial propriilor oferte sau celor făcute de comercianți care utilizează serviciile sale de logistică și de livrări.

În iulie 2019, Comisia Europeană a investigat compania pentru dublul rol pe care îl are: cel de producător și cel de piață de desfacere pentru alți comercianți.

Conform comisarului european pentru concurență, Margrethe Vestager, Amazon folosește datele confidențiale ale comercianților săi pentru a decide ce produse să lanseze și la ce preț. ”Nu avem o problemă cu succesul Amazon sau cu grandoarea companiei, singura noastră îngrijorare este legată de metodele folosite de aceasta pentru a controla competiția” a mai adăugat comisarul european.

”Nu suntem de acord cu afirmațiile preliminare ale Comisiei Europene și vom continua să depunem toate eforturile pentru a ne asigura că înțelege cu exactitate faptele”, se arată într-un comunicat al celor de la Amazon.

De-a lungul timpului, spațiul Uniunii Europene s-a dovedit a fi o piață greu accesibilă pentru companii având în vedere regulile stricte privind protecția datelor, discursul de ură, taxele și problemele legate de competiție. În trecut, oficialii europeni au sancționat alte companii americane, cum ar fi Google, cu amenzi de miliarde de dolari. Amazon ar putea avea aceeași soartă.