Scutirea personală acordată fiecărui contribuabil, persoana fizică rezidentă, care are un venit anual impozabil mai mic de 360.000 de lei, va crește cu cinci la sută în 2021, de la 24.000 lei până la 25.200 lei. Prevederea este inclusă în proiectul de politică fiscală și vamală pentru anul viitor.

În schimb, autoritățile propus să abroge prevederile privind acordarea scutirii pentru soțul sau soția care nu beneficiază de scutire persoanală. Aceasta este de 11.280 lei anual.

Scutire pentru fiecare persoană întreţinută se va majora de la 3.000 lei până la 4.500 lei anual, iar în cazul în care la întreținere este o persoană cu dizabilităţi în urma unei afecţiuni congenitale sau din copilărie, persoanelor cu dizabilităţi severe şi accentuate, scutirea va fi cu 900 lei mai mare, și anume 18.900 lei annual.

Autoritățile spun că modificările sunt propuse pentru a atenua impactului inflației asupra veniturilor cetățenilor, precum și pentru a asigura susținerea familiilor cu copii. Cât despre anularea scutirii pentru soț sau soție, Ministerul Finanțelor spune că noile reguli vor simplifica mecanismul de impozitare a persoanelor fizice, precum și va stimula încadrării tuturor persoanelor în câmpul muncii.