Pragul minim de stabilire a proporțiilor mari și deosebit de mari în contextul Codului penal urmează să fie majorat de două și, respectiv, 2,5 ori. Un proiect în acest sens a fost înregistrat în Parlament.

Mai exact, se propune ca să se consideră proporții mari valoarea bunurilor sustrase, dobândite, primite, fabricate, distruse, utilizate, transportate, păstrate, comercializate, trecute peste frontiera vamală, valoarea pagubei pricinuite de o persoană sau de un grup de persoane, care depășește 40 de salarii medii lunare pe economie prognozate, stabilite prin hotărârea de Guvern în vigoare la momentul săvârșirii faptei. În prezent, legea stabilește un prag minim de 20 de salarii medii lunare pe economie prognozate.

Totodată, se vor considera proporții deosebit de mari valoarea bunurilor sustrase, dobândite, primite, fabricate, distruse, utilizate, transportate, păstrate, comercializate, trecute peste frontiera vamală, valoarea pagubei pricinuite de o persoană sau de un grup de persoane, care depășește 100 de salarii medii lunare pe economie prognozate, stabilite prin hotărârea de Guvern în vigoare la momentul săvârșirii faptei. Pragul actual este de 40 salarii medii lunare pe economie prognozate.

Deputații spun că în unele cazuri pedepsele aplicate, în prezent, pentru infracțiunile contra patrimoniului în proporții mari și deosebit de mari sunt prea aspre și nu corespund gravității pericolului social al faptei comise. Astfel, se consideră că modificările propuse va micșora numărul de infracțiuni grave și deosebit de grave, respectiv pedepsele cu închisoare aplicate pentru faptele infracționale contra patrimoniului.

Totodată, noile norme vor decriminaliza unele infracțuni, vor clasifica unele fapte din infracțiuni grave și deosebit de grave în infracțiuni ușoare și mai puțin grave din diferite capitole ale codului penal. Astfel organele de urmărire penală se vor concentra mai cu seamă la cercetarea infracțiunilor de proporții, se menționează în nota informativă a proiectului.