Un locuitor al orașului Moscova a descoperit întâmplător că, fără știrea lui, apartamentul pe care îl avea în proprietate a fost transcris pe numele altei persoane. Ulterior, s-a stabilit că autorii acestei escrocherii i-au folosit semnătura electronică.

Escrocheria a fost descoperită când bărbatul a observat pe facturile pentru plata serviciilor numele unei persoane străine. Ulterior, bărbatul a verificat informația la instituțiile cadastrale, unde i s-a confirmat că potrivit documentelor, apartamentul său a fost scris pe numele altei persoane.

Totuși, organul cadastral nu a putut preciza ce notar a autentificat tranzacția de transmitere a dreptului de proprietate. Întreaga procedură s-a petrecut pe internet, prin intermediul semnăturii electronice. Practic, proprietarul a rămas fără apartament fără să știe despre asta, deoarece actele sale de indentitate și semnătura olografă nu au fost necesare.

Un detaliu important al acestei istorii este faptul că bărbatul păgubit nu a știut despre semnătura electronică până la această situație. Prin urmare, escrocii au obținut semnătura lui electronică fără știrea lui.

Semnătură electronică este un mic fișier digital care înlocuiește semnătura obișnuită. În Rusia, cu ajutorul unui astfel de fișier, poate fi confirmată identitatea pentru efectuarea tranzacțiilor pe Internet - inclusiv, trecerea apartamentului pe numele altei persoane.

Cetățenii ruși utilizează înregistrarea electronică a drepturilor de trai pentru a economisi timp. Nu este nevoie de înregistrări și cozi, ci doar de încărcarea documentelor și confirmarea identității cu o semnătură electronică. De această simplitate au profitat și autorii escrocheriei.

Tranzacția a fost formalizată conform tuturor regulilor, existând toate documentele necesare și semnăturile ambelor părți.

În cazul bărbatului, problema vizează modul în care a fost obținută semnătura eletronică a păgubitului. Pentru protejarea semnăturii electronice este folosită cheia de criptare, pe care bărbatul nu a avut-o, astfel încât escrocii nu aveau cum să o fure. Specialiști IT au declarat că aceștia au putut obține semnătura bărbatului prin procură, obținută fraudulos.

Juriștii ruși consideră că dacă se va confirma că bărbatul nu are nicio legătură cu tranzacția frauduloasă și nu a eliberat nicio procură, acesta va putea recupera apartamentul. Totodată, acesta va fi primul caz în care escrocii, prin intermediul semnăturii electroncie, au putut să fure un apartament.

Pentru ca alți cetățeni ruși să nu devină victime a unor astfel de escrocherii, juriștii le recomandă scrierea unei declarații la serviciile cadastrale prin care să interzică trecerea dreptului de proprietate pe alt nume fără prezența personal. Însă, în acest caz, aceste persoane nu vor putea beneficia de serviciului înregistrării locuinței online.

Sursa: hi-tech.mail.ru