Ministerul Finanțelor propune stabilirea în Legea cu privire la Banca Naţională a Moldovei a unui nou mod de alocare a profitului disponibil pentru distribuire al Băncii Naționale a Moldovei la venitul bugetului de stat, în funcție de ponderea capitalului statutar în totalul obligațiunilor monetare ale Băncii Naționale a Moldovei.

În acest context, se propun și unele ajustări în Legea privind emisiunea obligațiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanțelor a obligațiilor de plată derivate din garanțiile de stat nr.807 din 17 noiembrie 2014 și nr.101 din 1 aprilie 2015.      

Mai exact, la finele anului financiar, profitul disponibil pentru distribuire va fi alocat pentru majorarea capitalului statutar, în următorul mod:

a)       în cazul când capitalul statutar constituie mai puţin de 4% din totalul obligaţiunilor monetare ale Băncii Naţionale, profitul disponibil pentru distribuire va fi alocat în întregime pentru majorarea capitalului statutar, în modul prevăzut la art.19 alin.(3);

b)      în cazul când capitalul statutar constituie de la 4% până la 10%, din totalul obligaţiunilor monetare ale Băncii Naţionale, 50% din profitul disponibil pentru distribuire va fi alocat la majorarea capitalului statutar, în modul prevăzut la art.19 alin.(3), iar 50% din profitul disponibil pentru distribuire va fi transferat la venitul bugetului de stat;

c)       în cazul când capitalul statutar constituie mai mult de 10% din totalul obligaţiunilor monetare ale Băncii Naţionale, profitul disponibil pentru distribuire va fi transferat în întregime la venitul bugetului de stat.

Pentru executarea obligațiilor de plată derivate din garanțiile de stat eliberate în anii 2014 și 2015, Ministerul Finanțelor în temeiul Legii nr.235/2016, a emis și a transmis la 4 octombrie 2016 Băncii Naționale a Moldovei obligațiuni de stat în sumă de 13,341 miliarde lei. Aceasta a constituit  suma creditelor neachitate Băncii Naționale a Moldovei de către ”Banca de Economii” S.A., BC ”Banca Socială” S.A. și BC ”Unibank” S.A. la data emiterii obligațiunilor de stat. Obligațiunile de stat au fost emise pe termene, cuprinse între 1 an și 25 de ani, la o rată efectivă a dobânzii de 5 la sută. Dobânzile sunt achitate semianual, către data de 4 a lunilor aprilie și octombrie a fiecărui an.