Președintele Uniunii Avocaților din Moldova a refuzat să semneze hotărârea Consiliului Uniunii privind desemnarea reprezentanților în comisiile de concurs pentru selectarea avocaților în Sistemul de Asistență Juridică Garantată de Stat. Emanoil Ploșnița spune că decizia a fost emisă cu încălcarea normelor legale și este nemotivată, iar Consiliul a încălcat limitele legale ale dreptului discreționar.

Consiliul UAM a decis, la sfârșitul lunii februarie, să desemneze următorii avocați:

  • Victor Arnaut, decan al Baroului Comrat, pentru raza de activitate a Oficiului teritorial Comrat;
  • Ion Stoian, decanul Baroului Cahul, pentru raza de activitate a Oficiului teritorial Cahul;
  • Constantin Botnari, decan al Baroului Bălți, pentru raza de activitate a Oficiului teritorial Bălți;
  • Dorin Popescu, decanul Baroului Chișinău, pentru raza de activitate a Oficiului teritorial Chișinău.

Președintele UAM spune, însă, că desemnarea reprezentanților UAM în comisiile de concurs nu ține de competența Consiliului. Potrivit art. 40 din Legea cu privire la avocatură, președintele Uniunii Avocaților reprezintă Uniunea în relațiile cu persoanele fizice și juridice din țară. Prin urmare, Emanoil Ploșnița afirmă că și desemnarea avocaților în comisiile de concurs ține de competența președintelui. Anterior deciziei Consiliului, președintele Uniunii i-a desemnat pe avocații Victor Delijan și Natalia Moloșag în comisiile de concurs în raza oficiilor Cahul și, respectiv, Chișinău.

Hotărârea Consiliului a fost remisă Congresului Avocaților pentru examinare și soluționare în prima ședință care va fi organizată.

Dispoziția completă semnată de președintele UAM poate fi accesată aici.