Un grup de avocați stagiari au depus o cerere colectivă către președintele Uniunii Avocaților și Consiliul Uniunii Avocaților privind prelungirea statutului de avocat stagiar. Cererea a fost depusă în contextul în care din data de 15 iulie mai mulți avocați stagiari nu vor mai putea activa în calitate de avocați stagiari, deoarece legitimațiile sunt expirate. Și asta pentru că sesiunea de primăvară a examenelor, care se organiza de obicei, nu a avut loc. Iar un viitorul examen de calificare va fi organizat în sesiunea de toamnă, avându-se în vedere eventuala stare de sănătate publică care poate fi prelungită. 

Avocații stagiari au solicitat dreptul de a fi prelungit statutul de avocat stagiar și astfel asigurarea unei stabilități financiare și sociale. De asemenea s-a făcut referire asupra problemei avocaților stagiari, cărora le expiră legitimația în octombrie 2020, care la fel au fost afectați de pandemia Covid-19, prin amânarea ședințelor de judecată, cât și prin incertitudinea datei desfășurării examenului de calificare.

Cererea avocaților stagiari nu a fost satisfăcută. Prin răspunsul oferit de către Uniunea Avocaților din Moldova s-a indicat că Consiliul și președintele Uniunii Avocaților nu pot depăși domeniile de competență ce le sunt delegate. 

”În contextul circumstanțelor relatate, Uniunea Avocaților vă informează că în dependență de evoluția situației epidemiologice din țară și dispozițiile emise de către organele de supraveghere în sănătate publică, măsurile necesare pentru depășirea situației de incertitudine creată la capitolul dat, vor fi întreprinse de îndată ce va fi constatată reducerea efectelor negative ale pandemiei COVID-19”, se spune în răspunsul oferit de Uniunea Avocaților din Moldova. 

Avocații stagiari consideră faptul că activitatea lor depinde de evoluția situației epidemiologice reprezintă o incertitudine de lungă durată. O lipsire a dreptului de exercitare a profesiei, de instruire și perfecționare. În acest sens fiind necesară găsirea unor soluții rapide și echitabile.

Luni, 13 iulie, avocații stagiari s-au adresat cu o cerere colectivă deja către Ministerul Justiției, Ministrul Justiției Fadei Nagacevschi pentru a fi soluționată problema cu care se confruntă avocații stagiari.