UE va înfiinţa un colegiu de supraveghetori, inclusiv autorităţi naţionale şi europene, pentru supravegherea monedelor digitale ”cu însemnătate“, inclusiv Libra a Facebook, se arată în proiectul unei propuneri a Comisiei Europene pentru criptomonede, scrie zf.ro.

 Regulamentul va aborda volatilitatea ridicată a criptomonedelor, inclusiv Bitcoin, cea mai populară dintre acestea, şi riscurile pe care le prezintă cele sistemice, cum ar fi Libra. Cu proiectul de text, aşteptat să fie prezentat în următoarele săptămâni, UE va deveni prima jurisdicţie majoră care reglementează criptomonedele.

”Cred că Europa este în măsură să deschidă calea în materie de reglementare”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele Comisiei pentru servicii financiare. Pentru unii, criptomonedele sunt banii viitorului deoarece oferă un sistem de plată aproape instantaneu, fără intermediari, cu taxe foarte mici. Însă acestea sunt, de asemenea, o ţintă principală pentru speculatori şi un mijloc de spălare a banilor.

Autorităţile sunt îngrijorate în special de monedele digitale ancorate de monede suverane, cunoscute ca ”stablecoins”, care includ şi Libra a Facebook. Deoarece sunt legate de monedele naţionale, ”stablecoin” ar trebui în teorie să poată evita evoluţiile extrem de volatile văzută la Bitcoin. Însă autorităţile de reglementare se tem că acestea ar putea destabiliza economia globală, mai ales dacă au potenţialul pe care-l are Libra de a ajunge la cei 2,7 miliarde de utilizatori Facebook din întreaga lume.

”Nu vom accepta ca Libra să fie transformată într-o monedă suverană care poate pune în pericol stabilitatea financiară”, a declarat ministrul francez de finanţe Bruno Le Maire. Scopul noilor norme ale UE este de a oferi securitate juridică, de a sprijini inovaţia, de a proteja consumatorii şi investitorii, de a asigura stabilitatea financiară şi integritatea pieţei, se arată în document. Propunerea Comisiei nu va acoperi monedele digitale pe care băncile centrale le dezvoltă în prezent.