Consiliul Uniunii Avocaților a decis în ședința din 26 februarie să inițieze procesul de contestare a Indicaţiilor  metodice privind contabilitatea pentru persoanele fizice care desfășoară activitate profesională în sectorul justiției, aprobate prin Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 216 din 28 decembrie 2018 și care au intrat în vigoare la 11 ianuarie 2019.

Decizia a fost luată după ce Curtea  de Apel Chișinău a anulat  la 16 noiembrie 2020 Ordinul numit.

Totodată, mai multe Birouri Asociate de Avocați și Cabinete ale Avocaților au reclamat că se confruntă cu probleme în ceea ce privește ținerea contabilității și în mod special, în cadrul controalelor fiscale inițiate.

Indicaţiile metodice privind contabilitatea pentru persoanele fizice care desfășoară activitate profesională în sectorul justiției stabilesc câteva reguli comune de ținere a contabilității (contabilitatea veniturilor și cheltuielilor; contabilitatea proprietății pentru care se calculează armortizarea; contabilitatea stocurilor; contabilitatea numerarului; inventarierea patrimoniului; rapoartele persoanei fizice) de către avocați, notari, executori judecătorești, mediatori, administratori autorizați.