Pentru a spori securitatea avocaților, dar și mersul dosarelor de pe rol, Uniunea Avocaților din Moldova (UAM) spune că o opțiune ar fi ”reabilitarea” programului de organizare a teleconferințelor. Acesta a fost lansat printr-o testare pilot în 2018.

Chiar dacă la lansare inițiativa a fost calificată ca una de succes, UAM menționează că ”cu regret, la moment situația la acest capitol cunoaște câteva eșecuri din punct de vedere al funcționalității pentru avocați”.

Totodată, potrivit apărătorilor, Regulamentul cu privire la modul de organizare și funcționare a proiectului privind organizarea ședințelor de judecată prin intermediul teleconferințelor, reprezintă un document care în sine nu impune reguli de funcționare ci mai mult de organizare, fără a se indica termeni, cerințe.

”Regretabil este faptul că organizarea acestor teleconferințe în cadrul instanțelor de judecată cunoaște restricții. Acestea au loc în baza articolului 469 și 473 din Codul de  procedură penală. În cazul cauzelor civile, cu regret acest proiect și această modalitate nici de juri și nici de facto nu se încadrează și este imposibil de realizat. Asta înseamnă oricum o scădere a veniturilor și reușitelor profesionale, până la expirarea termenului de stare de urgență”, se mai evidențiază în informația difuzată de Uniune.

UAM urmează să expedieze o solicitare prin care va solicita informații despre:

  • funcționalitatea proiectului până în ziua de azi;
  • nivelul de dotare al instituțiilor abilitate pentru a se realiza aceste ședințe online;
  • în ce măsură acest proiect poate fi pus în aplicare în regim cât mai urgent și cu o bună funcționalitate în perioada stării de urgență;
  • posibilitatea începerii unui proces de revizuire a legislației, care ar permite lărgirea ariei de posibilități de a fi examinate și alte aspecte ale dosarelor în cadrul conferințelor video;
  • demararea acțiunilor necesare care ar permite din punct de vedere legislativ, posibilitatea examinării cauzelor penale și non penale în cadrul Teleconferințelor, pe termen lung, iar funcționalitatea acestuia să fie valabilă și după 15 mai curent.

Amintim că, autoritățile au decis că în perioada stării de urgență avocații trebuie să asigure continuitatea activității, cu respectarea normelor sanitar-epidemiologice.