În primele șase luni ale anului, magistrații din prima instanță au examinat 17 dosare penale înaintate persoanelor juridice. Dintre acestea, majoritatea s-au finalizat cu pronunțarea unei sentințe. Datele au fost publicate, recent, de Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești.

Potrivit informației publice, șase persoane juridice au fost trase la răspundere, dintre care trei pentru infracțiuni economice și altele trei pentru alte tipuri de infracțiuni. Amenzile aplicate de magistrați în aceste dosare au fost în sumă totală de 2,13 milioane de lei.

La sfârșitul lunii iunie, pe masa judecătorilor au rămas 59 de dosare penale împotriva persoanelor juridice nesoluționate. Majoritatea restanțelor fiind încă de anul trecut sau din perioadele anterioare.

Amintim că, potrivit datelor statistice, per general, în primul semestru, circa o pătrime dintre deciziile magistraților din prima instanță pe dosarele penale au fost ulterior casate. Astfel, din totalul de 6.623 de sentințe pronunțate, 1.366 au fost anulate de către instanțele de apel, iar altele 287 de Curtea Supremă de Justiție.

În prima jumătate de an, un magistrat a examinat în medie peste 52,77 dosare pe lună.