Termenul de redactare a documentelor judecătorești ar putea fi extins cu 15 zile – până la 45 de zile. Potrivit Direcției generală comunicare și relații publice a Parlamentului, Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat raportul asupra unui proiect de modificare a mai multor acte normative, pentru cea de-a doua lectură. 

”Documentul include modificarea dispozițiilor legale care constituie premisa redactării unor hotărâri judecătorești de calitate, înlăturând posibilitatea ca termenul de la moment stabilit de lege să devină un element de presiune asupra judecătorului”, se arată în nota informativa la proiect. 

De asemenea, autorii își propun ca orice hotărâre să fie inteligibilă, redactată într-un limbaj clar şi simplu.

”Astfel, pentru realizarea acestor cerințe, judecătorul are nevoie de timp util care să permită combinarea redactării hotărârii, cu studierea altor dosare, legislației, jurisprudenței, doctrinei, organizarea și pregătirea ședințelor de judecată, inclusiv cu examinarea eficientă și în termeni rezonabili a cauzelor judiciare, precum și cu respectarea dreptului la odihnă, viață privată și de familie a judecătorilor”, argumentează autorii.

Proiectul de lege urmează a fi votat în lectura a doua de Parlament.