Termenul de acordare a dreptului locuitorilor din unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului și municipiul Bender, care temporar nu se află sub controlul autorităților constituționale, de a-și înmatricula mijloacele de transport cu numere de înmatriculare neuter va fi extins pe o durată suplimentară de 2 ani.

Biroul politici de reintegrare al Cancelariei de Stat a prezentat pentru consultări publice un proiect de hotărâre de Guvern cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru modificarea art. I din Legea nr.170/2018 cu privire la înmatricularea unor mijloace de transport și modificarea unor acte legislative.

Mecanismul respectiv a fost instituit în septembrie 2018 pentru o perioadă de 2 ani, urmând să expire în septembrie 2020. ACesta le permite locuitorilor din stânga Nistrului să acceadă în traficul internațional cu vehiculele proprii.

Potrivit autorităților, de la instituirea mecanismului în orașele Tiraspol și Râbnița au luat la evidență 4.070 de autovehicule (perioada septembrie – decembrie 2018 – 1.673; anul 2019 – 1.314; anul 2020 (până la declararea stării de urgență) – 748; perioada 3 iunie-31 iulie 2020 – 235). Media lunară de înmatriculare a unităților de transport este următoarea: 2018 – 418, 2019 – 110, 2020 - 374. După o micșorare a numărului de unități de transport luate la evidență în anul 2019, în anul 2020 acest număr a crescut.

Prin luarea la evidență a vehiculelor din regiunea transnistreană, autoritățile obțin informația despre aceste vehicule, proprietarii sau conducătorii acestora.  De asemenea, toate mijloacele de transport reînmatriculate sunt supuse verificării prin sistemul internațional de drept pentru a evita situațiile dacă acestea sunt declarate pierdute sau furate. Totodată, spre deosebire de mijloacele de transport cu numere eliberate de structurile transnistrene, mijloacele de transport cu numere neutre pot fi identificate în traficul rutier în situațiile dacă comit accidente rutiere, iar conducătorii pot fi supuși răspunderii juridice. Astfel, mijloacele de transport, cât și conducătorii auto sunt readuși în câmpul legal al Republicii Moldova, inclusiv pentru situațiile de comodat.