Peste 20.000 de mii de deținuți vor fi eliberați din pușcăriile din Tadjikistan ca urmare a celei mai importante amnistii din istoria acestei țări după declararea independenței în 1991. 

Decizia a fost aprobată la 25 octombrie de parlamentul republicii ex-sovietice și a fost luată cu ocazia sărbătorii Constituției. 

Propusă chiar de autoritarul președinte Emomali Rahmon cu ocazia celei de-a 25-a aniversări de la adoptarea Constituţiei tadjice, în 1994, amnistia va include şi persoane condamnate pentru că au dat "like" unor mesaje considerate extremiste pe reţelele sociale, a precizat serviciul de presă al parlamentului.

Ziua Constituției este sărbătorită în data de 6 noiembrie. 

Tadjikistanul, ţară laică a cărei populaţie e majoritar sunită, a făcut din lupta împotriva integrismului religios o prioritate. Între 1992 şi 1997, un război civil între puterea pro-comunistă şi rebeli islamişti s-a soldat în Tadjikistan cu zeci de mii de morţi. 

La putere din 1992, Emomali Rahmon, în vârstă de 67 de ani, a luat măsuri radicale pentru a combate influenţa extremiştilor, printre care raderea forţată a bărbilor şi o campanie împotriva portului de hijab de către femei.

Sursa: hotnews.ro