Ce trebuie să știi înainte de a decide dacă ai nevoie sau nu de un înălțător auto? Mijloacele de adaptare, care includ scoica, scaunul auto și înălțătorul sunt diferite ca design și indicații, însă au unul și același scop – asigură confortul și siguranța copiilor într-o mașină proiectată, de fapt, pentru adulți. 

Înălțătorul auto este, de obicei, folosit după ce copilul nu mai poate sta confortabil în alte mijloace de adaptare. Fără ajutorul acestuia copilului nu i se potrivește centura de siguranță, care trebuie să se sprijine pe repere osoase (pe bazin, umăr), nu pe țesuturi moi (pe burtică). Dacă copiii stau pe banchetă, fără un mijloc de adaptare, riscă să fie grav răniți în caz de accident. Iată câteva lucruri pe care trebuie să le cunoști, înainte de a procura un înălțător auto.

Este obligatoriu prin lege să folosești un înălțător auto (numit și booster)?

Potrivit Regulamentului Circulației Rutiere al Republicii Moldova, minorii cu „vârsta de până la 12 ani pot fi transportaţi doar în autoturismul care este utilat cu sistem de reţinere (sau cu alte mijloace de adaptare: pernă specială, scaun de înălţare, care acordă posibilităţi de aplicare a centurilor de siguranţă standard) a copiilor”.  

Nu este o soluție bună să eviți penalizările și amenzile cumpărând doar un înălțător auto, pentru copiii de vârstă fragedă. Scoica și scaunul auto au structuri protectoare suplimentare și au indicațiile lor de utilizare. Poți folosi un înălțător auto doar atunci când parametrii copilului permit acest lucru și când copilul este conștient de conduita corectă în mașină – acest lucru vine cu vârsta.

Dacă folosești un taxi sau mașina împrumutată/închiriată, oricum, ești obligat să ai un mijloc de adaptare. Călătoriile „în brațe” nu sunt sigure, nici pe termen scurt, iar legea este foarte strictă în această privință.

Nu există o vârstă anume la care trebuie cumpărat un înălțător auto – contează alți parametri

Evident, scoica este recomandată pentru bebeluși. Dacă vorbim de scaune auto moderne, de ani buni deja există modele pentru vârstă, greutate și înălțime mare. Unele scaune auto se potrivesc pe întreaga perioadă de dezvoltare a copiilor (chiar și peste 35 de kg). 

Experții recomandă unui scaun auto potrivit parametrilor copilului atât timp, cât este posibil acest lucru. Evident, temperamentul fiecărui copil, modul în care este acesta este învățat să se comporte în automobil, diferă de la o familie la alta, iar înălțătoarele auto pot scăpa părinții de multe crize emoționale, deci pot fi folosite, atât timp cât sunt respectate anumite cerințe.

Poți opta pentru înălțătoare destinate vârstelor mici (3 – 6 ani) sau medii (5 – 12 ani). Un înălțător auto din prima categorie poate fi folosit de la 3 – 4 ani, când majoritatea copiilor au în jur de 15 kilograme. Pentru categoria de 15-25 kg (de la 3 la 7 ani) se poate folosi un scaun înălțător cu spătar. Alt parametru important legat de această categorie este înălțimea – la vârsta de 7 ani, copiii au în jur de 120 cm.

Perna de înălțare sau înălțătorul fără spătar este conceput pentru micuții cu o greutate între 22 și 36 kg (aproximativ de la 6 la 12 ani, de la 120 până la 135 cm). După 12 ani, majoritatea copiilor trec testul centurii de siguranță și pot circula, fiind securizați prin aceasta, ca un om matur.

Materialul din care este făcut modelul ales de înălțător auto contează 

Un înălțător auto calitativ trebuie să fie caracterizat de două trăsături de bază: confort și rezistență. Opțiunea cea mai populară este o piesă făcută din plastic capitonat, acoperită de o husă corespunzătoare din poliester sau țesături combinate, rezistente. Astfel de înălțătoare au o masă mică, dar o structură rezistentă, care poate susține eficient greutatea copilului și nu îi limitează mișcările.

Evită piesele din polistiren expandat, mai ales pentru copiii mai mari, deoarece rezistența materialului lasă de dorit și se poate rupe ușor, dacă este bruscat.

Nici scoica auto, nici scaunul auto rotativ, nici înălțătorul auto nu pot fi folosite pe bancheta din față

Deși unii producători de sisteme de reținere/adaptare dau asigurări că poți fixa scoica pe bancheta din față, cât timp este deconectat airbagul, acest lucru este strict interzis prin lege. Copiii sunt în siguranță doar pe bancheta din spate, astfel transportarea copiilor cu vârsta de până la 12 ani este permisă doar în asemenea mod.

Nu contează cât de dificilă este perioada de adaptare, micuțul trebuie învățat de la cea mai fragedă vârstă că locul său este în spate. Chiar și făcând abstracție de pedepsele prevăzute prin lege (care sunt, de altfel, usturătoare), securitatea copilului este pe primul loc.

Poți economisi cumpărând un înălțător auto

Există două metode admisibile de a economisi la procurarea unui înălțător auto. În nici un caz nu trebuie să economisești pe calitate! Este suficient să procuri înălțătorul ca parte dintr-un set de accesorii auto pentru copii sau să prinzi o reducere (de exemplu, încă din perioada de planificare a copilului sau pe parcursul sarcinii). Prima opțiune este potrivită, dacă preferi să cumperi un scaun auto 3 în 1 (multe modele au și înălțător, pentru ultima etapă de dezvoltare când mai sunt necesare mijloacele de adaptare).

A doua este potrivită dacă urmărești activ reducerile și ofertele – lucru mai ușor de făcut online. În orice caz, ești binevenit pe platforma Mamico, cel mai mare magazin online pentru copii și părinți din Moldova, aici vei găsi o soluție pentru orice opțiune ai alege.

P.