Avocații și notarii, care nu au avut venituri salariale pentru o perioadă de cel puțin 12 luni, ar putea primi subvenții de la stat, dacă se angajează.  Prevederea se regăsește într-un proiect pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr.49/2021 pentru aprobarea Regulamentului privind subvenţionarea locurilor de muncă. Totuși, cum spun chiar autorii inițiativei, ”proiectul nu va necesită cheltuieli financiare şi alocarea mijloacelor financiare suplimentare”. Asta poate fi inclusiv pentru că în document se folosesc noțiunile vechi de clasificare a celor două profesii: notar de stat și avocat de stat.

Proiectul a fost aprobat la ședința secretarilor și propus pentru inițierea procedurii de avizare/expertizare și consultare publică. La reuniune a participat inclusiv și secretarul de stat de la Ministerul Justiției.

Mai exact, autoritățile propun ca Regulamentul privind subvenționarea locurilor de muncă să fie completat cu precizarea că ”de subvenție pot beneficia inclusiv persoanele care pe o perioadă de cel puțin 12 luni consecutive ce preced luna de angajare nu au avut venituri salariale aferente:

  • codului 140 (persoană, angajată în organele justiției (notar de stat));
  • codului 141 (persoană, angajată în organele justiției (avocați de stat)).

Legislația națională a renunțat la aceste sintagme de mai mulți ani. În prezent, nu există avocați de stat, dar avocați. La fel cum nu mai sunt notari de stat, toți au devenit notari publici, iar ulterior ”doar” notari. Cel mai probabil este nevoie de o actualizare a codurilor BASS, care utilizează în continuare aceste noțiuni.

O altă normă confuză în proiect se referă la ”veniturile salariale”. Atât notarii, cât și avocații nu au salarii, ci onorarii pentru munca depusă în fiecare caz separat. Probabil că autorii proiectului au în vedere personalul birourilor notariale și a celor de avocatură, angajat în baza contractelor individuale de muncă. Nu putem fi, însă, siguri de acest lucru. Am cerut unele precizări în privința acestor aspecte de la reprezentatul Ministerului Finanțelor, responsabil de proiect, însă funcționarul ne-a comunicat că această informație îl depășește.

Cuantumul subvenției urmează să fie în sumă de maxim 1000 lei pe lună, timp de un an de zile. Persoanele cu dizabilități pot primi până la șase mii de lei lunar pe întreaga durată a contractului de muncă.

Documentul propus pentru consultări publice poate fi accesat aici.