Camera superioară a legislativului din SUA a aprobat la 11 februarie în două citiri un  proiect de lege care îi dă unui bărbat dreptul de veto în ceea ce privește avortul, documentul fiind trimis Comitetului judiciar al Senatului, potrivit edition.cnn.com.

Dacă va fi adoptată, legea va intra în vigoare la 1 iulie 2021.

Într-un efort de a restricționa și mai mult avortul în statul Tennessee, doi membri ai Congresului au înregistrat pentru dezbatere un proiect de lege care ar permite unui tată să refuze avortul fără să ceară consimțământul femeii însărcinate.

Proiectul de lege îi dă unui bărbat dreptul de veto în ceea ce privește avortul. Legea propusă prevede ca tatăl biologic să poată depune o petiție în instanță pentru a obține o ordonanță judecătorească împotriva procedurii.

Noua inițiativă legislativă a fost criticată intens de grupurile pentru apărarea dreptului la avort al femeilor, în condițiile în care documentul nu oferă excepții pentru viol sau incest.

Francie Hunt, director executiv al organizației Tennessee Advocates for Planned Parenthood, potrivit huffpost.com: ”Acesta este un proiect de lege neconstituțional, insultător și periculos. Nimeni nu ar trebui să aibă puterea de a lua decizii de îngrijire a sănătății pentru altcineva – nu un judecător, un partener și cu siguranță nu un violator, indiferent de paternitate.”

Sursa: juridice.ro