La sfârșitul anului trecut, în Republica Moldova erau 96 de cetățeni străini care activau în companiile rezidente Moldova IT Park. Dintre aceștia, 60 persoane din 27 de țări au obținut permis de ședere în cadrul programului IT Visa. Anul trecut, dreptul de a lucra în țara noastră l-au primit 15 persoane, dintre care 11 au venit la funcții de manager. Datele au fost publicate de Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Cele mai multe solicitări privind acordarea vizei IT sunt primite de la cetățeni ai Federației Ruse, României, Ucrainei, Italiei, Marii Britanii. Programul IT Visa a fost lansat exclusiv pentru rezidenții parcului. Acesta vine cu o formulă simplificată de obținere a unui permis de ședere provizoriu pe teritoriul Republicii Moldova a cetățenilor străini angajați într-o companie rezidentă. Permisele pentru specialiștii IT sunt oferite pentru o perioadă de doi ani, iar în cazul managerilor – pentru o perioadă de patru ani, cu posibilitatea de extindere ulterioară.

Per general, la sfârșitul anului 2020, în companiile rezidente Moldova IT Park activau 12.024 persoane. Ponderea angajaților direct implicați în desfășurarea activităților IT a fost de circa 88%. Totodată, autoritățile spun că anul trecut numărul de salariați în cadrul companiilor rezidente a crescut cu 24% comparativ cu anul 2019 și cu 78% comparativ cu anul 2018.

Salariul mediu lunar per angajat înregistrat la finele anului 2020 a constituit 28 mii lei. Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, acesta este cel mai competitiv salariu pe care îl oferă companiile cu capital străin și companiile micro și mici din țara noastră.