Ministerul Finanțelor propune aplicarea moratoriului, la nivelul autorităților publice / instituțiilor bugetare finanțate din bugetul de stat, asupra încadrării personalului pe funcțiile vacante constatate la 30 noiembrie 2021. Autorii proiectului de hotărâre de Guvern spun că acest pas este necesar pentru a nu afecta funcționalitatea autorităților și pentru a nu crea datorii salariale față de angajații încadrați.

Totodată, se recomandă unităților administrativ-teritoriale, autorităților publice independente și Casei Naționale de Asigurări Sociale (luând în considerare că finanțarea acesteia se efectuează din bugetul asigurărilor sociale de stat) să suspende încadrarea personalului pe funcțiile vacante înregistrate la aceeași dată. Măsura este aplicabilă până în data de 31 decembrie 2022.

Prevederile proiectului de hotărâre nu se aplică asupra funcțiilor pentru care, la data aprobării hotărârii, a fost anunțat concurs.

Concomitent, proiectul de hotărâre statuează că pe parcursul moratoriului, angajarea personalului pe funcțiile vacante se realizează cu menținerea lunară a numărului de posturi vacante indicat în anexele la proiect per autoritate. În același timp, prevederile proiectului admit posibilitatea încadrării, în perioada moratoriului, a personalului strict necesar realizării misiunii autorității publice sau în cazul reorganizărilor peste numărul de funcții vacante indicat, prin coordonarea cu Ministerul Finanțelor.

Autorii inițiativei susțin că Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, implementată începând  cu 1 decembrie 2018, are un impact considerabil asupra bugetului public național.

Pentru anul 2022, cheltuielile de personal se estimează în sumă de 20,7 miliarde lei, cu o creștere de 1,53 miliarde lei față de cheltuielile aprobate/precizate pe anul 2021.

Alocațiile respective includ majorarea începând cu 1 ianuarie 2021 a valorilor de referință utilizate la calcularea salariilor în sectorul bugetar în mediu cu 5,9%, majorarea claselor de salarizare a șoferilor din cadrul tuturor unităților bugetare, majorarea claselor de salarizare a cadrelor didactice din cadrul structurilor de asistență psihopedagogică, majorarea claselor de salarizare pentru judecătorii din cadrul Curții Constituționale, și acordarea plății compensatorii persoanelor a căror salariu lunar, calculat începând cu 1 ianuarie 2022, pentru o funcție cu durata normală a timpului de muncă, va fi mai mic decât 3.100 lei.