Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a solicitat Ministerului Finanțelor alocarea a peste jumătate de milion de lei pentru achitarea îndemnizației unice de concediere în cazul a doi magistrați eliberați din funcție anul acesta. O decizie în acest sens a fost luată recent.

Mai exact, fostul magistrat de la Curtea de Apel Bălți, Eugeniu Bejenaru, a solicitat o indemnizație în sumă totală de 339.915 lei. Instanța nu dispune de aceste resurse, prin urmare toată suma de bani urmează să fie alocată suplimentar bugetului aprobat. Totodată, ex-judecătorului Ion Nașco, de la Judecătoria Căușeni, va primi o îndemnizație unică de concediere în sumă de 333.799,46 de lei. În acest caz, 130 mii lei vor fi alocate din contul alocațiilor bugetare deja aprobate pentru anul 2021, iar 203.799,46 de lei trebuie să fie alocați suplimentar de autorități.

Potrivit normelor legale, judecătorului demisionat sau pensionat i se plăteşte o indemnizație unică de concediere egală cu 50% din produsul înmulţirii salariului său mediu lunar la numărul de ani complet lucraţi în funcţia de judecător. Eugeniu Bejenaru a fost judecător pentru 20 de ani, iar Ion Nașco, 22 de ani. Aceștia au fost eliberați din funcția de magistrat în lunile iunie și, respectiv, martie, în baza cererilor de demisie.