Un tribunal din Franța a recunoscut ”sindromul turbinelor”, după ce Christel și Luc Fockaert au susținut în instanță că au probleme de sănătate din cauza unui parc eolian. Cei doi soți au fost despăgubiți cu 110.000 de euro pentru problemele de sănătate, scrie hotnews.ro.

În ceea ce se crede a fi prima hotărâre de acest gen din Franța, un judecător din Toulouse a hotărât că belgienii Christel și Luc Fockaert trebuie să primească o despăgubire de 110.000 de euro.

Cuplul a susținut că s-a confruntat cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv dureri de cap, insomnie, aritmii, depresie, amețeli, tinitus și greață timp de mai bine de doi ani, insistând că acestea au fost cauzate de șase turbine eoliene instalate la 700 de metri de casa lor din Fontrieu, în Tarn, sudul Franței.

Turbinele fuseseră instalate în 2008. Cu toate acestea, problemele de sănătate ale cuplului au început cinci ani mai târziu. Familia Fockaert crede că acest lucru se datorează faptului că pădurea dintre proprietatea lor și cea mai apropiată turbină a fost tăiată.

Ei au subliniat că zgomotul, despre care au spus că este ”comparabil cu o mașină de spălat care se învârte continuu”, și ”luminile albe intermitente” de pe turbine sunt deosebit de dăunătoare sănătății lor.

Cuplul s-a mutat din zonă în 2015 și a spus că problemele lor de sănătate au dispărut la scurt timp după aceea.

Medicii nu au reușit să găsească nicio problemă de sănătate, dar un expert al instanței a spus că sindromul turbinelor a fost identificat anterior de cercetări științifice.

Cu toate acestea, un studiu australian a constatat că boala atribuită turbinelor eoliene este mai degrabă un efect al panicii provocate de avertismentele de sănătate lansate de activiști.

Cercetătorii au arătat că sindromul este ”în esență un fenomen sociologic” și că acordarea unui nume precum ”sindromul turbinelor eoliene” sau ”boala vibro-acustică” a fost un factor-cheie în răspândirea sa.

Alte studii evaluate inter pares din Europa, Canada și SUA au dezmințit, de asemenea, presupusul ”sindrom” – care nu este recunoscut din punct de vedere medical – sugerând că este publicitatea adversă, opoziția față de turbine sau puterea așteptărilor și sugestiilor negative care ar putea face oamenii să se simtă rău.

Companiile energetice Sasu, Margnes Energie și Sasu Singladou Energie, care conduc parcul eolian, au fost obligate să plătească despăgubiri în valoare de 110.000 de euro cuplului și de atunci ar fi schimbat luminile și viteza celor șase turbine.