Confederanția Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a solicitat Guvernului să adopte măsuri concrete privind menținerea nivelului veniturilor salariale în situația epidemiologică din țară. Totodată, CNAM atenționează despre necesitatea asigurării protecției social-economice a persoanelor.

Potrivit sindicatelor, este inadmisibil ca salariații să fie nevoiți, în această perioadă, să-și ia concedii neplătite sau concedii de odihnă, pierzând astfel sursele de venit necesare pentru întreținerea familiei sau concediile de odihnă programate. În context, menționăm că autoritățile au suspendat procesul educațional până în data de 22 martie. Prin urmare, părinții se află în situații incerte.

CNSM a propus și două opțiuni, mai exact:

  • acordarea obligatorie, unuia dintre părinți cu copii care necesită supraveghere, a zilelor libere plătite;

sau

  • acordarea unui concediu pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu plata unei indemnizații pentru carantină, din mijloacele bugetului asigurărilor sociale de stat.

În solicitatea sindicatelor se mai menționează că măsurile trebuie să fie întreprinse urgent, pentru a exclude toate riscurile asupra salariaților și a veniturilor acestora.