Sindicatele și patronatele pledează pentru rotația exercitării de către coordonatorii părților a funcției de președinte al Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective.

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și Confederația Națională a Patronatului din Republica Moldova (CNPM), în calitatea sa de parteneri sociali la nivel național, susțin că sunt îngrijorați de blocarea timp de opt luni a activității Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective (în perioada ianuarie – august 2021, nu a avut loc nici o ședință a Comisiei). Pentru a exclude pe viitor asemenea situații, au elaborat și au remis Guvernului și Ministerului Muncii și Protecției Sociale, pentru examinare și promovare, un proiect de lege, pentru modificarea Legii privind organizarea și funcționarea Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective. Documentul are drept scop asigurarea principiului egalității părților Comisiei naționale, creșterea eficacității activității Comisiei naționale și excluderea pe viitor a situațiilor de blocare a activității acesteia.

 În caz de susținere a propunerii vizate, Legea nr. 245/2006 va prevedea că funcţia de preşedinte al Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective este exercitată prin rotaţie de către coordonatorii părţilor acesteia, modalitatea de realizare a rotaţiei şi durata acesteia, precum şi atribuţiile preşedintelui comisiei, urmând a fi stabilite în regulamentul acesteia.